duminică, 1 iulie 2012

Dieta cea mai bună

Foarte mulți țin un anumit regim și optează pentru o anumită dietă care le pare mai bună sau le-a recomandat-o cineva sau este foarte la modă, dar majoritatea dietelor sunt optime pentru perioade scurte de timp. Cea mai bună dietă însă trebuie urmată pe parcursul a mai multor ani, căci până la urmă ar trebui să ți se potrivească foarte bine și ar trebui să te facă să te simți și mai bine și să satisfacă toate necesitățile organismului tău.

Nu orice mâncare sănătoasă se potrivește tuturor oamenilor. Sunt produse sănătoase la care suntem deseori alergici și atunci este evident că o dietă universală nu există însă există o gamă de produse benefice din care să alegem acele produse care se potrivesc cel mai bine nouă. În același timp trebuie să echilibrăm nivelul suplimentelor de care are nevoie corpul nostru. Aici dau greș majoritatea dietelor care ne limitează doar la un tip de produse și mâncăruri care nu satisfac necesarul de vitamine și minerale necesare corpului fiecărui individ. Insuficiența de vitamine sau minerale afectează grav sănătatea și atunci dieta chiar dacă are anumite avantaje și efecte pozitive nu merită să fie urmată pentru mult timp, altfel va duce la grave consecințe pentru sănătate.

Dieta care o recomand este cea creată de Dave Asprey, un biohacker renumit care a cercetat și a infirmat multe din concluziile științifice demonstrate de teste și cercetări care au eșuat în a produce date reale, iar dieta compusă de el o găsiți aici: http://www.bulletproofexec.com/the-complete-illustrated-one-page-bulletproof-diet . Ce este special la această dietă este faptul că ea nu este restrictivă, doar plasează pe o linie produsele dintr-o anumită grupă nutrițională și arată care sunt acele produse care trebuie evitate și care sunt recomandate și cele mai bune pentru consum. Desigur că aceasta trebuie adaptată la caracteristicile și nevoile fiecărui pentru că nu toți consumă sau tolerează produse lactate sau nu toți au parte de anumite produse în stare proaspătă.

Această dietă se bazează pe dieta Paleolitică care e o continuare logică a faptului că omul pe parcursul evoluției sale a consumat un anumit tip de produse care sunt ușor asimilate de corpul nostru, benefice nouă, și din care sistemul nostru digestiv extrage cele mai bune substanțe de care are nevoie adică noi am evoluat optimizându-ne pentru o astfel de dietă. Dieta paleolitică recomandă anumite produse care fac parte din dietă să fie consumate în forma lor crudă așa cum obișnuiau să le consume strămoșii noștri cu câteva mii de ani în urmă. Dave Asprey însă recomandă să consumăm produsele în forma crudă doar dacă le tolerăm, altfel să le gătim ușor fără a le usca prin prăjire sau a le răsfierbe.

Foarte important este de a consuma acele produse care sunt proaspete și sunt păstrate în condiții optime, altfel riscăm să consumăm produse cu micotoxine ce duc la intoxicarea și îmbolnăvirea organismului nostru. Orice produs cât de benefic n-ar fi poate să fie lipsit de efectele sale pozitive dacă ajunge să fie afectat de micotoxine și alte forme de mucegai.

Un lucru important care ar trebui să rețineți este că sfaturile medicilor sau a oamenilor de știință sau chiar și a bunicii care a lecuit cu ierbuir toate bolile din lume, nu sunt întotdeauna adevărate și ar trebui să supuneți îndoielii acele presupuneri până nu obțineți date veridice legate de afirmația auzită sau până nu încercați singuri să vedeți ce efect are asupra propriei sănătăți.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu