marți, 10 iulie 2012

Pe tine cine te-a învățat să înveți?

Totul începe din copilărie. Primele cuvinte, primele mișcări, primele legături logice și propoziții apar în copilărie. Dar nimeni în mare parte nu ne-a învățat sau nu ne-a spus cum să învățăm. Ne-au arătat literele și noi le-am memorat, apoi le-am repetat; ne-au arătat literele și ne-au spus ce sunete noi înțelegem în limba noastră când le citim și noi le-am asociat. Noi am memorat și apoi am reprodus ceea ce am memorat. Dar partea de învățare a avut loc cu totul diferit - prin simțuri la început. Mai întâi am simțit că ceva e cald și ne-am ars și am învățat să mai așteptăm și să fim atenți cu obiectele și produsele calde. Am căzut, ne-am lovit și am învățat din fiecare experiență prin care am trecut.

Tot ce învățăm intră și este încorporat în harta noastră mentală și pe parcurs ce creștem harta noastră mentală se mărește. Doar că nu orice intră în harta noastră mentală și ca să integrăm (cam tot aceeași ca și a învăța) în harta mentală trebuie câteodată să auzim aceeași explicație doar cu alte cuvinte sau să o procesăm diferit, de exemplu vizual în imaginația noastră sau pur și simplu privind un video sau o demonstrație practică. Fiecare om are caracteristicile sale individuale de prelucrare și asimilare a informației de care trebuie să țină cont pentru a putea învăța mai bine și mai eficient. Adică omul trebuie să se cunoască pe sine cât mai bine pentru a putea ști ce trebuie să facă ca să poată învăța mai repede, mai ușor și pe o durată lungă de timp. Ca de exemplu: unii trebuie să se miște în timp ce învață, alții să stea în liniște deplină, etc.
E foarte important să începem de la o vârstă de până la 12 ani să învățăm accelerat și eficient și atunci vom cunoaște și vom avansa foarte mult și repede în mai multe domenii.

Puteți citi mai multe de la experții în acest domeniu pe pagina: Gifted Education sau chiar urmărind cursul de Învățare rapidă și pe cel de Învățare accelerată.

Sunt sigur că aceste materiale sunt de ajutor tuturor pentru că pe parcursul întregii vieți noi învățăm și nu ar trebui să îmbogățim harta mentală individuală.

Un comentariu:

  1. Multumesc - un reminder bun, caci chiar ma gandeam zilele astea la faptul cat de bine ar fi sa avem si noi in Chisinau un centru de GiftedEducation si ce ar trebui sa facem fiecare pentru asta...

    RăspundețiȘtergere