duminică, 30 martie 2014

Cum să pleci la schiat în Bukovel


În perioada de iarnă mulți își iau vacanță pentru a merge la schiat în munți. Sunt câteva țări mai aproape de Moldova unde preferă schiorii să se odihnească activ cu schi-urile în picioare sau chiar cu snowboard-ul: Austria, Bulgaria, România și Ucraina. Bukovel se află în Carpații Ucrainei și este o stațiune foarte populară între cei ce preferă să călătorească la munte. Are numeroase pârtii și acestea suferă modificări în fiecare an. Pentru o călătorie rapidă sau planificată, această destinație pare să fie comodă pentru majoritatea moldovenilor.


Alegerea modului de călătorie

În general ar fi 3 metode de a pleca în Bukovel:
- cu mașina personală
- cu autobuzul interurban (sau microbus)
- printr-o agenție de turism (tot cu autobuzul sau microbus)
- cu avionul din Odesa (s-au lansat câteva curse speciale care aduc turiștii prin aeroportul din Odesa la aeroportul cel mai apropiat de Bukovel după care sunt preluați cu autobuzul până la stațiune)

Fiecare din aceste metode are avantaje și dezavantaje și alegerea oricărei din acestea depinde de posibilitățile și buget. Cele mai puține bătăi de cap sunt în cazul în care alegeți să profitați de serviciile unei agenții de turism, dar comoditatea călătoriei în autobuz lasă de dorit.

Dacă alegeți să călătoriți printr-o agenție de turism verificați din start condițiile. În prețul foii turistice trebuie să fie incluse:
- călătoria tur-retur
- asigurarea medicală
- cazarea la hotel pentru perioada cât veți fi în Ucraina
- transportul spre pârtie dacă sunteți cazați în afara stațiunii Bukovel (drumul spre pârtie poate să dureze chiar și o oră și prețul poate fi de la 3 la 10 grivne într-o direcție)

Alternativ, ați mai putea avea inclus și lecții de instruire cum să schiați, dejunul/prânz/cina la hotel sau în alte locații în dependență de orarul planificat de agenția de turism, excursii prin alte locații din apropierea stațiunii sau localității unde sunteți cazați (excursii pe muntele Hameak sau alți munți, trasee turistice prin Parcul Național al Carpaților al Ucrainei, excursii pe jos prin Yeremcea și alte localități). Eu am optat pentru oferta unei agenții de turism care a inclus și o excursie prin munții din Parcul Național din apropierea Yeremcii și mi-a plăcut ce am văzut și ce am auzit de la ghid. Plus e un antrenament/încălzire bună pentru schiat.

Dacă alegeți să călătoriți prin altă metodă, ar fi bine să faceți rezervări cât mai curând posibil pentru a beneficia de reduceri, opțiuni mai diverse din care să alegeți și mai puține emoții. Prin site-ul bukovel.com se pot procura și ski pass-uri chiar și cu reduceri dacă faceți rezervarea cu o perioadă semnificativă de timp înainte. Prețurile pentru o cameră de hotel în orașele din apropierea stațiunii încep de la 200 de grivne pe noapte. Camerele mai ieftine ar putea presupune că baia e comună la un etaj. Alegeți locații mai apropiate pentru a scurta din timpul de călătorie spre pârtie.

Eu am fost cazat într-un hotel din apropierea Yeremcii. Drumul până la Bukovel dura 1 oră. Prețul de călătorie cu maxi taxi până la Bukovel costa 10 grivne. Prin Yeremcea prețul era de 2 grivne pentru călătorie. În afara Yeremcii prețul era de 3 grivne pentru localitățile din apropiere. Logica e simplă: dacă stația la care ai urcat și stația la care ai coborât sunt în raza aceleeași localități, atunci prețul de călătorie este de 2 grivne; dacă stațiile sunt poziționate în 2 localități diferite, atunci prețul de călătorie este de 3 grivne.

Odată ce ați ajuns la destinație, verificați că aveți tot echipamentul necesar. Dacă nu aveți cu voi hainele potrivite, atunci puteți cumpăra acolo. Ar fi bine să aveți cu voi șosete înalte, poate chiar termo-șosete potrivite pentru schi sau snowboard sau trekking. La fel și costum de schi care poate fi o singură piesă sau pantaloni și o scurtă de iarnă. Opțional se poate de închiriat o mască de schi și ochelari speciali pentru sporturile de iarnă care protejează de soare și ninsoare. Masca de schi ("balaklava") poate fi incomoda dacă se udă și nu reușește să se usuce rapid pentru că apoi va trebui să respiri prin materialul ud și poți să răcești ușor.

În Chișinău se cunosc 2 piețe unde mulți își cumpără haine de schi la preț redus: piața de la Buiucani mai jos de Flacăra și piața de lângă Gara feroviară. Ambele piețe au echipament uzat, cât și nou. Prețul e mic pentru hainele noi mai ales datorită faptului că sunt din colecții mai vechi.


Chiria echipamentului pentru schi

La închirierea echipamentului setul standard care îl primiți este: cască, schiuri, clăpari, bețe. Opțional mai puteți închiria și ochelari de schi. Cel mai bine este să știți câteva momente la care să atrageți atenția pentru ca experiența de schi să nu devină dureroasă sau neplăcută:
- Lungimea schiurilor trebuie să fie cu 10cm mai mică decât înălțimea, iar cu cât sunt mai scurte, cu atât sunt mai ușor de controlat
- Lungimea bețelor trebuie să fie egală cu înălțimea la care țineți brațele într-un unghi de 90 de grade
- Clăparii trebuie sa fie cât mai aproape de mărimea ”perfectă” astfel încât să nu fie spațiu liber prea mare înăuntru și piciorul să nu se clatine mai mult de câțiva milimetri. Verificați că puteți să-i încheiați la toate sistemele de fixare care sunt pe ele.
- Casca trebuie să fie comodă de purtat pe o perioada lungă de timp, astfel căutați să fie mărimea ideală
- Ochelarii sunt recomandați mai ales în zilele cu soare și în zilele în care ninge, dar mai ales dacă vreți să aveți grijă de ochi în caz că nu aveți alții de rezervă


Lecții de schi

Dacă sunteți începător, cel mai bine este să luați lecții de schiat chiar la poalele pârtiilor. Școala de schi are prețurile și serviciile listate pe bukovel.com unde vă puteți alege oferta care se potrivește cel mai bine pentru grupul vostru. Instructorii spun că cea mai bună ofertă este cea în care grupul de 4 persoane este instruit timp de 4 ore. În 4 ore oricine poate să învețe mișcările, poziția corectă, cum să facă întoarcerile și altele.

Recomand să priviți în prealabil lecții video de pe youtube pentru a înțelege mai bine poziția corectă în timpul schiatului. Pentru mine schiatul este apropiat patinajului, după mine are câteva elemente comune precum frânarea, "plugul" și altele. Câteva lecții de patinaj pot să vă prindă bine înainte de plecarea la schiat.


Asigurarea medicală

Este foarte important să aveți asigurare medicală pentru că se mai întâmplă și accidente, iar asigurarea medicală te scapă de cheltuieli neprevăzute care pot depăși costul călătoriei cu mult. Aveți grijă însă la faptul că asigurarea medicală nu va acoperi cheltuielile voastre dacă ați consumat alcool, în acest caz se consideră că sunteți vinovat de accident fiind în stare de ebrietate. Nu zic să nu consumați deloc alcool în călătorie, doar se știe că berea scoate din încordarea mușchilor consumată după efort fizic (vorbă din popor), dar nu consumați înainte sau în timpul schiatului.


Harta pârtiilor

Pe site-ul bukovel.com puteți găsi harta pârtiilor actualizate la zi. La fel puteți lua cu voi harta tipărită a pârtiilor gratis de la orice ghișeu care vinde ski pass-uri. În fiecare an pârtiile suferă modificări și noi porțiuni apar pe hartă. Începătorii ar trebui să se țină strict de pârtiile albastre care sunt pentru începători. Pentru cei mai experimentați recomand pârtiile marcate cu culoarea roșie, mai ales că mai puțini sunt cei cu experiență și aceste pârtii sunt în condiție mai bună spre sfârșitul zilei decât pârtiile albastre pentru începători care spre amiază au porțiuni fără zăpadă, adică cu gheață, sau au multe hopuri de zăpadă. Pârtiile marcate cu culoarea neagră sunt doar pentru cei experimentați și/sau care preferă să-și ia doza zilnică de adrenalină (în opinia mea). Unele trasee roșii și negre au amenajate dâmburi și alte obstacole pentru cei ce preferă anumite feluri de sporturi cu schiurile, ca de exemplu: sporturile extreme cu halfpipe-uri și dâmburi pentru salturi și acrobații în aer, steaguri speciale pentru cei ce vor să facă slalom.


Sezonul turistic în Bukovel este destul de lung începând de la sfârșitul lui noiembrie până pe 15 aprilie. N-are rost să vă faceți griji pentru zăpadă pentru că ei au tunuri de zăpadă care le pornesc seara pentru că dimineața schiorii să poată începe distracția liniștit. Se mai întâmplă că sunt zile cu ploaie prin februarie sau martie și atunci nu prea are rost de schiat, dar se întâmplă rar și nu durează mai mult de 1-2 zile.


Ski pass

Cel mai scump lucru care poate fi în activitate de schiat este plata pentru ski pass. O singură urcare cu ski pass-ul costă 35 de grivne. Mai ieftin este să iai abonamente cu durata de câteva zile. Puteți economisi prin vânzarea ski pass-ului vostru care nu e expirat sau prin cumpărarea ski pass-ului de la alți schiori care nu mai au nevoie de el și acesta încă mai e valabil pentru o perioadă de timp.

De exemplu puteți procura ski pass-ul dimineața și după amiaza să-l vindeți pentru un preț de 50-100 grivne. Ați putea la fel să cumpărați un ski pass pentru mai multe zile decât durata călătoriei și să vă înțelegeți cu cineva care să-l cumpere pentru a-l folosi în zilele ce urmează după plecarea voastră. La fel dacă ajungeți mai târziu la pârtie puteți cumpăra de la alte persoane fizice ski pass-ul pentru 50-100 grivne. Locurile unde puteți cumpăra sau vinde ski pass-urile sunt zonele din apropierea ghișeelor de vânzare a ski pass-urilor.

Am găsit și vreo 2 aplicații pe Android prin care oamenii se pot înțelege în privința vânzării/cumpărării de ski pass-uri, dar s-au dovedit destul de inutile pentru că de obicei turiștii fac schimb de ski pass-uri, și e nevoie să ai un pachet de internet 3g activ sau wi-fi la îndemână și un număr de telefon care poate fi apelat pentru a seta un loc de întâlnire pentru schimb.

Acest ghid nu este complet, dar poate fi un bun început pentru cei ce se gândesc cum e să schiezi sau chiar și să faci snowboarding la Bukovel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu